Homofòbia subtil

Autor: Joan M. Miró - President de Panteres Grogues

Des de ben petits som educats en la importància de la recerca dels referents més propers i de la necessitat de la col·lectivitat. En els primers anys de vida, tenim la família, l'escola, l'esplai, el club esportiu... i fem les nostres activitats dins d'aquest cercle. A mesura que ens anem fent grans, els companys de la universitat, de feina, els amics,... però tots els grups comparteixen un objectiu i és el fer activitats amb aquelles persones amb qui hi tenim alguna cosa en comú. Quan som adults, també ens agrupem en funció de la nostra ideologia política (partits polítics), el gènere (associacions de dones),... És a dir, sempre busquem relacionar-nos per gaudir del nostre temps lliure amb aquelles persones o grups amb qui hi tenim punts en comú i ens hi sentim còmodes.

En el cas de persones homosexuals, l'establiment de relacions dins els respectius grups, xoca gairebé sempre amb la por del rebuig per part de la resta si mai sabessin que tenim aquesta diferència. Per això, participem dels grups socials des de la invisibilitat de la nostra diferència. En el moment en que pretenem fer-ne el punt d'unió, se'ns argumenta que el que hem de fer és integrar-nos en la societat, que no ens estem tanquem en guettos.

A Barcelona, l'any 2008 s'hi celebraran els Eurogames, uns Jocs Esportius Europeus dirigits a Gais i Lesbianes, però oberts a tothom qui hi vulgui participar. L'entitat promotora que se celebrin a Barcelona és el C. E. Panteres Grogues, i ha obtingut el suport de l'Aj.de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Tan bon punt es va saber que Barcelona acolliria aquests jocs, van començar a sortir crítiques enfocades bàsicament a dues qüestions: Per què uns jocs esportius per a gais i lesbianes? No poden participar en els normals? i Ara ja es poden casar, què més volen?.

La resposta la trobeu en els 2 primers paràgrafs, però no és homofòbia tenir prejudicis i qüestionar d'entrada sempre el que fa el nostre col·lectiu? Quina diferència hi ha entre una associació Gai-Lesbiana i l'Associació dels Jutges per la Democràcia? Les dues tenen un punt en comú, el d'una es qüestiona, l'altra és "normal".